De kracht van Meedoen vanaf dag 1

ProfielfotoIris de Jong 17-05-2021 692 keer bekeken 0 reacties

Begin

10-06-2021 om 11:00

Einde

10-06-2021 om 12:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online via MS Teams

De kracht van Meedoen vanaf dag 1 | Spreker: Nancy Rietveld, landelijk projectleider #Meedoen | Doelgroep: medewerkers van vrijwilligerscentrales die te maken hebben en/of krijgen met bemiddeling van asielzoekers en statushouders.


Vanaf 1 januari 2022 zal de nieuwe Inburgeringswet van kracht zijn. Dat betekent dat vanaf dat moment de gemeenten de regie krijgen over het inburgeringstraject van statushouders. Het motto van de nieuwe inburgeringswet is ‘Meedoen vanaf dag 1’. Dat betekent dat van alle statushouders c.q. nieuwkomers die hun inburgeringstraject starten, verwacht wordt dat ze ook direct mee gaan doen in de samenleving. Dat kan door opleiding of werk, maar zal in eerste instantie vaak starten met vrijwilligerswerk of activiteiten bij maatschappelijke organisaties en verenigingen. De vraag aan vrijwilligerscentrales om deze mensen te bemiddelen naar een passende plek zal daardoor groter worden.

De webinar richt zich op het delen van kennis over deze nieuwe wetgeving en het bemiddelen van nieuwkomers naar vrijwilligerswerk en activiteiten. Deze kennis komt voort uit het programma #Meedoen (vervolg op Aan de Slag) waarin 38 lokale vrijwilligerscentrales samenwerken met het azc in hun gemeente om asielzoekers en statushouders die op het azc wonen te bemiddelen naar vrijwilligerswerk. Na 1 januari krijgen alle vrijwilligerscentrales te maken met deze nieuwkomers vanuit de nieuwe wetgeving. Het is dus goed om te weten waar deze nieuwkomers al aan meegedaan hebben tijdens hun verblijf op het azc en hoe je organisaties kunt ondersteunen in het werken met deze mensen. 

Naast een toelichting op de nieuwe wet, krijg je tips en voorbeelden over het werken met deze doelgroep binnen het vrijwilligerswerk en verkennen we mogelijkheden om tot een warme overdracht te komen tussen vrijwilligerscentrales die betrokken zijn bij de trajecten van azc-bewoners en degenen die daarna het stokje overnemen in de uiteindelijke gemeente van huisvesting. 

Doelgroep voor de webinar: alle medewerkers van vrijwilligerscentrales die te maken hebben en/of krijgen met bemiddeling van asielzoekers en statushouders.

Nancy Rietveld is community manager en projectleider binnen Vereniging NOV. Vanaf 2016 is zij betrokken bij het programma Aan de Slag en het vervolgprogramma #Meedoen, waarin participatie van asielzoekers en statushouders centraal staan. Daarnaast ondersteunt en adviseert ze vrijwilligerscentrales door te faciliteren in kennisdeling, verbinding en ontwikkeling van het werkveld.

 

 

 

Deelnemen

Had je je nog niet aangemeld maar wil je nog wel deelnemen aan deze sessie? Dat kan via deze link in MS Teams.

Heb je nog aanvullende vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via mensenmakennederland@nov.nl.

Kennisboostweek Nieuwe Gezichten: de kennis voor de een is de inspiratie voor de ander 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen