De Alcoholwet heeft in 2021 de Drank en Horecawet vervangen. In de Alcoholwet zijn een aantal wijzigingen opgenomen. De veranderingen vind je in dit document.
Organisaties die alcoholhoudende dranken schenken/verkopen in een eigen kantine, soosruimte of andere ruimte moeten een vergunning bij hun gemeente aanvragen.
Aan deze vergunning zijn een aantal voorwaarden verbonden:
- De organisatie moet beschikken over twee leidinggevenden met een verklaring voor Sociale Hygiëne .
- De verkoop & het schenken van alcohol wordt alleen gedaan door barvrijwilligers die een korte Instructie Verantwoord Alcohol schenken hebben gevolgd en/of door een leidinggevende.
- Er is een bestuursreglement. Die is aanwezig in de barruimte.
- Er zijn huisregels. De schenktijden zijn daarin in opgenomen. De schenktijden zijn zichtbaar opgehangen in de barruimte.
Veel gestelde vragen (FAQ)
Hieronder volgen de antwoorden op veel gestelde vragen. Wij hebben geprobeerd deze antwoorden zo duidelijk mogelijk te maken zonder in juridisch jargon te vervallen. Het overgrote deel van vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers vinden hier de antwoorden waarnaar zij op zoek zijn. Staat het gezochte antwoord er niet bij? Kijk dan bij de verdieping of stel je vraag op het NOV forum
Bij een ontheffing hoeft geen vergunning aangevraagd te worden. Gemeenten kunnen ontheffing verlenen voor het verkopen van zwak alcoholische dranken (beneden de 15%) bij bijzondere gelegenheden die zeer tijdelijk van aard zijn, zoals evenementen. Aan deze ontheffing kunnen voorwaarden verbonden zijn. Op de ontheffing moet de naam van de leidinggevende vermeld staan.
De vergunning moet opnieuw aangevraagd worden bij een ingrijpende verbouwing of bij het betrekken van een nieuwe horecalocatie. Omdat de leidinggevenden vermeld staan in een bijlage van de vergunning is het niet nodig een nieuwe vergunning aan te vragen wanneer één of beide leidinggevenden vertrekken en nieuwe aangesteld zijn.
Vrijwilligers mogen alcohol schenken/verkopen wanneer zij 16 jaar of ouder zijn en de korte Instructie Verantwoord Alcohol schenken hebben gevolgd.
Wanneer er alcohol wordt geschonken moet er altijd een gekwalificeerd persoon aanwezig zijn. Dit is of de leidinggevende of een barvrijwilliger die de Instructie Verantwoord Alcohol schenken gevolgd heeft.
Per organisatie moeten minimaal twee leidinggevenden aangewezen zijn die beschikken over een verklaring Sociale Hygiëne. Zij moeten 21 jaar of ouder zijn en voldoen aan de eisen van zedelijk gedrag. Voor het krijgen van de verklaring Sociale Hygiëne moet je een cursus volgen. Dit kan bij een opleidingsinstituut of door zelfstudie. De cursussen duren drie tot vijf maanden en worden afgerond met een examen. De examens worden afgenomen door de Landelijke commissie sociale hygiëne die ook het register beheert van mensen die met succes het examen Sociale Hygiëne hebben afgesloten. De leidinggevenden staan in de bijlage van de vergunning vermeld.
De Instructie Verantwoord Alcohol schenken voor vrijwilligers mag gegeven worden door een leidinggevende of een externe instantie. Ook bestaat de mogelijkheid om deze instructie via een online module te krijgen. De vereniging moet een register bij houden van deze geïnstrueerde barvrijwilligers.
Wanneer je de ’bar’ hebt uitbesteed aan een externe organisatie, dan moet die organisatie aan de eisen van de Alcoholwet voldoen. Het is verstandig met de exploitant contact op te nemen hierover. Voldoet hij niet aan de eisen, dan bestaat het risico dat jouw gelegenheid wordt gesloten.
In dit reglement wordt in ieder geval vastgelegd wat de schenktijden zijn, welke barvrijwilligers een voorlichtingsinstructie hebben gevolgd, de kwaliteitseisen voor de barvrijwilligers, huis- en gedragsregels voor sociale hygiëne en op welke wijze wordt toegezien op de naleving van het reglement. Dit reglement moet aanwezig zijn op momenten dat er alcohol geschonken wordt. Bij de aanvraag van een vergunning moet in de meeste gemeenten het bestuursreglement bijgevoegd worden.
Leidinggevenden mogen niet onder curatele staan, uit de ouderlijke macht of voogdij gezet zijn of in enig ander opzicht van slecht levensgedrag zijn. Zie ook het Besluit eisen zedelijk gedrag Drank- en horecawet 1999. De leidinggevenden staan in de bijlage van de vergunning vermeld.