#100verhalen: Musetta - een ondernemend type

2302 keer bekeken 2 reacties

Vier kinderen, drie vrijwilligersjobs, twee bedrijven en één huis. We zijn in Groningen bij Musetta, een sociaal bewogen vrouw die bij alles wat ze doet duurzaamheid in het oog houdt en er niet voor terugschrikt moeite te doen voor wat ze graag wil.

Zie het even voor je: je houdt van ver reizen en hebt besloten niet meer te gaan vliegen om klimaatverandering tegen te gaan. Je zou denken dat die twee niet samen gaan, maar daar denkt Musetta Blaauw anders over. Ze boekte een plekje op een vrachtschip, laadde ook hun elektrische auto erop en weg waren ze. “De reis duurde 28 uur en er was echt niks aan boord te doen, maar uiteindelijk stonden we wel mooi in Riga en reisden we met onze auto via Scandinavië naar Nederland. Via simpele stopcontacten moesten we de auto opladen, maar we zien zoiets gewoon als een avontuur.”
Zo ging het ook met de verbouwing van Musetta’s huis. De woning aan de rand van de binnenstad komt uit 1906 en was volgens velen onmogelijk van het gas af te laten. Na lang uitzoeken en de juiste mensen vinden, is het uiteindelijk toch gelukt.

De beste keuzes

Het maakt niet uit in welke rol ze zit - die van moeder, ondernemer of vrijwilliger - altijd heeft Musetta de ambitie om zo duurzaam mogelijke keuzes te maken, ook al zijn dat niet de makkelijkste. “We vragen ons bij elke keuze af of dit hetgeen is waar onze kinderen over vijftig jaar op terug kunnen kijken en zullen zeggen: ‘Ja, in het licht van toen was dat het beste’. Ook als dat betekent dat we veel meer moeite moeten doen.” Binnen haar bedrijven, eentje met ‘groene’ kinderkleding en de ander een duurzaam projectbureau in met name zonne-energie, zal ze ook niet voor maximale winsten gaan, maar voor iets waar maatschappelijke impact mee wordt gemaakt.
Ondanks de vele tijd die in het gezinsleven en de bedrijven gaat, maakt Musetta ook nog tijd vrij om zich vrijwillig in te zetten. Ze draagt bij aan politieke en maatschappelijke campagnes en staat op de lijst van de provinciale staten en heeft daarnaast middenin de coronatijd een sociaal en duurzaam initiatief opgezet. In haar winkel liggen puzzels die mensen al eens hebben gemaakt. Ze brengen die en kunnen er dan eentje die een ander heeft gebracht weer mee naar huis nemen. Ondertussen kunnen ze ook een praatje maken. De Puzzelbank, zoals het heet, is een idee van haarzelf dat inmiddels op meerdere plekken in het land is opgepakt. “Ik bedacht het toen ik hoorde dat er puzzelschaarste was toen mensen in coronatijd thuis zaten. Veel puzzels maak je maar een keer en het is zonde het daarna in de kast te laten liggen. Het is niet alleen duurzaam om te ruilen, maar is ook een middel om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen kunnen naar een ruilplek toe en zien daar ook andere mensen.”

Zo’n penningmeesterschap is niet per se sexy, maar wel nodig.

Grunneger Power

Anderhalf jaar geleden werd ze gevraagd om penningmeester te worden bij Grunneger Power, een grote energiecoöperatie voor en door Groningers. Met haar zijn er nog vijf andere bestuursleden en vele energiecoaches die op vrijwillige basis en via participatiebanen stadsgenoten adviseren over het verduurzamen van hun huis.
“Zo’n penningmeesterschap is niet per se sexy, maar wel nodig”, vindt ze. Met een studie International Business en ervaring met ondernemen, is het iets dat haar ligt, al heeft de functie ook de nodige uitdagingen. “Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid. De coöperatie is groot en er is veel geld mee gemoeid. Alles wat uitgegeven wordt, moet ook kloppen. De leden zijn eigenaar en zij moeten op de hoogte worden gebracht van de financiën. De grootste uitdaging is om het zo aan de leden te presenteren dat het niet enkel getallen zijn, maar dat ze ook zien welke impact bepaalde keuzes hebben en begrijpen wat er gebeurt. Ik vind het belangrijk daaraan te kunnen bijdragen.”
Op het moment zit Musetta weer volop in een nieuwe uitzoekklus, want de volgende reis van het gezin zal naar IJsland zijn. “We zullen drie dagen op een boot moeten reizen. “Niet even hop snel met het vliegtuig dus, maar uiteindelijk komen we wel waar we willen zijn.” En zo is het, op naar weer een nieuw avontuur!

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk meer vrijwilligerswerk in Groningen.
> Lees meer over Puzzelbank en Grunneger Power.

 

Mark Molenaar

11-03-21 om 19:40

Dat straalt de foto ook echt uit, vind je niet Monique de Bree ? Ik vind penningmeesterschap trouwens wel sexy. Zal iets met geld te maken hebben, zei de arme sloeber. wink

Monique de Bree

11-03-21 om 19:34

Ik ben eens rustig alle verhalen aan het lezen. Allemaal heel mooi, zonder uitzondering. Nu achteraf denk ik dat ik het verhaal van Musette en wat andere powervrouwen op deze pagina op internationale vrouwendag had moeten delen. Wat een kanjers!

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen