#100verhalen: Abdelhafid - suikerfeestpakketten van een duizendpoot

547 keer bekeken 0 reacties

Het Suikerfeest! Drie dagen vol zoetigheden, visite, eten en vreugde met elkaar delen. Voor Abdelhafid zijn het drukke dagen, want naast het vieren van het einde van zijn eigen ramadanperiode gaat hij ook nog eens honderden Suikerfeestpakketten bezorgen bij mensen die het goed kunnen gebruiken.

De zevenenveertigjarige ondernemer Abdelhafid Faik uit Soest is altijd bezig. Momenteel even niet met zijn zakelijke activiteiten, want net als veel andere ondernemingen ligt dat deel van zijn leven even stil, maar des te meer werkt hij aan al zijn sociale projecten.

Suikerfeestpakketten

Abdelhafid heeft zoveel energie om zich vrijwillig in te zetten, dat je haast zou denken dat het bij hem thuis altijd een groot Suikerfeest is. Maar nee, zijn energie haalt hij niet uit zoetigheden, maar uit het verrichten van goede daden. “De duizendpoot word ik vaak genoemd.” Momenteel houdt hij zich bezig met het maken en verspreiden van Suikerfeestpakketten, samen met zijn vrouw. Via via hebben ze allerlei aanmeldingen van mensen gekregen die een pakketje met eten kunnen gebruiken en gaan daarom langs bij het AZC, de moskee en bij buurthuizen om honderden pakketten af te geven die ze zelf hebben gevuld.
Als ondernemer heeft hij gewerkt in allerlei branches en gewend om verantwoordelijkheid te dragen, snel te schakelen en veel verschillende dingen te doen. De contacten die hij in de ondernemerswereld heeft, komen goed uit als er voedselpakketten moeten worden gevuld, ook op andere momenten dan tijdens en na de Ramadan. “Ik kan op veel mensen rekenen. Hoewel ik af en toe zelf ook weleens dingen betaal, kost het me vooral tijd.” Zijn vrouw Fadoua is al net zo enthousiast als hijzelf. “We doen echt alles samen, boodschappen doen, koken en nu het rondbrengen.”

Bruggenbouwer

Als straks de pakketten op zijn, zal Abdelhafid zich zeker niet gaan vervelen. Hij doet vaker acties met voedselpakketjes, geeft poëzieworkshops aan jongeren om hun frustraties op papier te zetten en helpt mee kinderen veilig te laten fietsen door de wijk. Hij ziet zichzelf als bruggenbouwer, een verbinder. “We zijn allemaal hetzelfde, gelijk aan elkaar. Mijn vrouw, ik, de jongeren in de wijk, mensen met een beperking. Ik zet me graag in om mensen te helpen en ook om iedereen gelijke kansen te geven.” Vooral met de jongeren in de wijk is hij erg begaan. “Soms ga ik er gewoon even heen, in gesprek. Ik herken in hen veel van mezelf vroeger en wil dat zij net als ik goed terecht komen, ook als dingen tegenzitten. Ik heb alleen zwemdiploma A, maar heb keihard gewerkt om wat voor mezelf op te bouwen.” Om jongeren te helpen te geven, leert hij ze zich te uiten in geschreven taal en via theaterstukken.

“Ik doe het echt uit een passie en liefde voor mensen en voor mezelf.

Hart voor Soest

Sinds kort heeft Abdelhafid contact met Hart voor Soest, een organisatie die zich inzet voor inwoners die het sociaal-economisch moeilijk hebben. Hij start binnenkort met koken voor Marcel, een man die door vele ziekenhuisbezoeken zelf niet goed in staat is vers te koken. Vier keer per week zal hij een verse maaltijd bezorgd krijgen van Abdelhafid en Fadoua. Als het aan de duizendpoot ligt gaat hij langduriger samenwerken met Hart voor Soest, zodat ze nog meer mensen kunnen helpen en komen er nog veel meer vrijwilligers bij. “Ik doe het echt uit een passie en liefde voor mensen en voor mezelf. Ik zie het als voeding voor het menselijk hart. De uitbetaling is dankbaarheid; het allerhoogste salaris dat bestaat.”
Op naar het AZC, de eerste stop van de dag! Aantal af te leveren Suikerfeestpakketten: 128. In de doosjes zitten allerlei basisbehoeften voor een paar dagen, zoals potten bonen, tomatensaus, thee en een pak suiker. Al is het op zich geen slecht idee als ze met de suiker wat langer doen dan twee dagen, want het mag dan wel het Suikerfeest heten: je kunt het ook overdrijven.

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Soest.
> Volg de initiatieven van Abdelhafid via zijn Facebookpagina.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen