#100verhalen: Rob – blijmaker

690 keer bekeken 0 reacties

Hij noemt zichzelf gekscherend ‘professioneel vrijwilliger’. Met een bewuste keuze om parttime te werken en zo tijd te hebben voor vrijwilligerswerk en een baan bij de vrijwilligerscentrale, snappen we dat wel. Maak kennis met Rob Beckers: blijmaker!

Hij begon op zijn veertiende met zich vrijwillig in te zetten. “Dat had ik niet echt in de gaten. Voor de tafeltennistrainingen kwam ik gewoon iets vroeger om even te helpen de tafels en netten gereed te maken. Later werd ik coach. Voor mij was het allemaal heel logisch, ik zag dat niet als vrijwilligerswerk. Pas later ben ik gaan inzien dat het toch echt zo was. Ik was per ongeluk vrijwilliger geworden!”

Het epicentrum van de leuke klussen

Hij is nu 54 jaar en daarmee al veertig jaar bijna non-stop vrijwilliger. Na zijn eerste studie leek het Rob wel een goed idee om nog meer vrijwilligerswerk toe te voegen aan zijn cv en meldde zich aan bij diverse organisaties. Al snel had hij het zo naar zijn zin, dat het cv van ondergeschikt belang werd. Door die activiteiten rolde hij in betaald werk en zo is het altijd gegaan in de decennia die volgden. Vrijwel alle banen die Rob ooit heeft gehad, heeft hij te danken aan het grote netwerk dat hij via vrijwilligerswerk opbouwde.
Momenteel werkt hij als adviseur bij de vrijwilligerscentrale van Tilburg en bevindt zich in het epicentrum van de leuke klussen. “Een beetje gevaarlijk is het wel, ik zie zoveel leuke vrijwilligersvacatures voorbijkomen en ik heb ook echt een brede interesse, het is haast moeilijk niet overal te willen helpen.” Hij werkt bewust 28 uur per week en heeft zo voldoende tijd over voor de andere dingen die hij graag wil doen. “Ook toen ik nog fulltime werkte, zette ik me in, maar eigenlijk vind ik dit wel lekker zo. Mijn vriendin werkt ook deeltijd en het is voor ons een kwestie van keuzes maken, financieel en qua tijd. Een bijdrage leveren aan de samenleving vinden we gewoon echt belangrijk en het geeft een goed gevoel.”

Ook in alles wat ik als vrijwilliger doe, is het zo dat ik door mijn hulp mensen blij wil maken.

Van ruilhandel tot wandelen

Op het moment is hij voorzitter bij Ruilhandel Oosterhout: een netwerk waarbij ongeveer honderd leden zich voor elkaar inzetten en punten krijgen en inzetten. Robs specialiteit is toch wel verhuizingen. “Dat heb ik zo vaak gedaan, dat ik wel weet hoe je dingen moet aanpakken, ik heb echt lol om zo’n dag te helpen.” Zelf zet hij zijn punten niet zo vaak in. “Ik kan van alles krijgen: tuinhulp, Spaanse les, voetmassages, coachingstrajecten, maar eerlijk gezegd geef ik mijn punten vaak weg aan mensen die door ziekte zelf weinig punten kunnen verdienen, maar het wel hard nodig hebben. Weggeven geeft me ook een goed gevoel.”
Naast de ruilhandel doet hij ook de communicatie van een sprekersgilde en helpt hier en daar mensen met het invullen van formulieren of maakt een wandeling met mensen die om een praatje verlegen zitten.

Blijmaker

De gemene deler van zijn werk en vrijwillige inzet is dat hij altijd graag mensen blij maakt. Dus noemt hij zichzelf ‘blijmaker’. “Tijdens mijn werk bij de vrijwilligerscentrale zoek ik als adviseur graag passende klussen voor mensen. Ik maak ze blij met vrijwilligerswerk. Ook in alles wat ik als vrijwilliger doe, is het zo dat ik door mijn hulp mensen blij wil maken. Of ik nu een lekkere vlaai bak, verhuisdozen sjouw of mensen help in hun ontwikkeling, ik geef altijd iets: kennis, een compliment of iets tastbaars. De blijmaker is wat ik doe en wie ik ben in één.” Rob vindt het een voorrecht om te kunnen helpen waar nodig. “Ik heb werk, ben gezond en heb genoeg energie. En tijd bovendien. Met 168 uur in een week minus werk, slaap en huishoudelijke zaken, is er nog voldoende tijd over om me in te zetten voor anderen. Oftewel: pay it forward!”

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> De leukste vrijwilligersjobs in Tilburg vind je hier. En kijk hier voor Oosterhout.
> Hier kom je meer te weten de Ruilhandel Oosterhout

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen