#100verhalen: Louis - Afrikaanse ambassadeur van het noorden

1274 keer bekeken 0 reacties

Het opzwepende ritme van bongo’s en conga’s, injera, bobotie en stoofpotjes, mooie truien en armbanden. Je kunt het allemaal tegenkomen op een van de Afrikadagen die Louis organiseert. Maak kennis met deze ambassadeur van Afrika in Groningen.

Louis Ndjate was al in Nederland toen de oorlog in zijn thuisland, Congo, uitbrak. “Ik was hierheen gekomen voor een studie watertechnologie aan de Universiteit Delft. Ik wilde eigenlijk meteen terug, maar dat was gevaarlijk, dus toen zijn we gaan kijken hoe ik mijn gezin hierheen kon krijgen.” Als scheikundig engineer werkte hij als leraar en adviseur bij de regering in Congo en hoopte na zijn studie in Delft nog veel te kunnen doen in zijn land, maar het liep anders. “We vroegen asiel aan en samen met mijn vrouw en twee dochters woonde ik zes jaar lang in een asielzoekerscentrum. Dankzij het generaal pardon in 2006 konden we uiteindelijk definitief in Nederland blijven en in Hoogezand-Sappemeer gaan wonen.”

We willen de diversiteit van mensen die leven in de Nederlandse samenleving vieren.

Thuisgevoel in Nederland

Louis is graag in beweging en heeft sindsdien allerlei banen gehad. “Het was te moeilijk om werk te vinden die paste bij mijn opleidingen. De taal, de leeftijd, dat is niet makkelijk. Omdat ik toch mijn kennis op het gebied van watertechnologie wilde inzetten, richtte ik een stichting op waarmee ik allerlei kleine projecten in Afrika van advies kon voorzien.” Mooi werk, vonden ze in zijn gemeente, maar wilde Louis niet ook wat doen voor de Nederlandse Afrikanen? “Dat wilde ik natuurlijk wel en daarom ben ik toen TINA begonnen: Thuisgevoel in Nederland voor mensen van Afrikaanse afkomst. We willen de diversiteit van mensen die leven in de Nederlandse samenleving vieren. Bij gesprekken over de multiculturele samenleving gaat het niet veel over mensen uit heel Afrika. Naast Noord-Afrikanen, zoals Marokkanen, leven er in Nederland ook mensen uit bijvoorbeeld Senegal, Oeganda en Angola.” Dat zijn er in Nederland zo’n 25.000. Louis zijn achterban in Midden-Groningen bestaat uit zo’n 350 mensen. “We willen hun talent laten zien op het gebied van muziek, dans, eten en kunst en ze op die manier versterken in hun ontwikkeling.”

Afrikaanse evenementen

Naast zijn baan als koerier besteedt Louis zijn tijd aan het organiseren van workshops, wijkdiners en Afrikadagen bij organisaties, bedrijven en scholen. “Ik geloof dat ik inmiddels wel een beetje bekend ben als de Afrikaanse ambassadeur in het Noorden. Ik vind het geweldig om zo steeds nieuwe mensen te ontmoeten en de Afrikaanse cultuur te laten zien. Op die manier ben ik zinvol bezig.”
Congo is helaas nog steeds geen veilige plek, maar Louis kijkt liever vooruit dan terug. Hij geniet van het leven met zijn vrouw, dochters en kleinkinderen en alle activiteiten voor TINA. De evenementen hebben een tijd stilgelegen en hij kan niet wachten tot alles weer van start gaat; de scholieren die hij mag laten kennismaken met de trommel, de wijkbewoners die samen koken en eten en natuurlijk de Afrikadagen die hij organiseert. Op zo’n dag kun je zomaar kennismaken met Egyptische hapjes, sieraden uit Rwanda en muziek uit Sierra Leone. Louis heeft er zin in. Leven in de brouwerij!

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk meer vrijwilligerswerk in de provincie Groningen.
> Lees meer over Stichting TINA.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen