#100verhalen: Jelle en de fanaten in de Drakenkelder

1217 keer bekeken 0 reacties

De Drakenkelder is alles wat je je voorstelt bij de ruimte van een spellenclub: kasten bomvol spelletjes, tafels om aan te spelen, een paar lekkere banken om op te chillen en een koffiezetapparaat. Welkom bij Fanaat op de campus van de Universiteit Twente!

De lijst met aanwezige spellen is eindeloos. Van het alom bekende Mastermind tot spellen met namen als Eldritch Horror, Circus Maximus en Kings & Things. Bij elk spel staat de minimale en maximale speelduur aangegeven en is soms een extra opmerking toegevoegd. Sommige spellen worden kennelijk nooit aangeraakt ‘we have no idea what this is and are too afraid to find out’, ‘not even your mom wants to play this’ en andere spellen zijn juist mateloos populair. Jelle Nijland, voorzitter van de internationaal georiënteerde spellenvereniging Fanaat en student Computerscience, is vaak in de Drakenkelder te vinden.

Ik heb wat dat betreft meer sociale vaardigheden ontwikkeld, wat als computernerd best handig is, ook voor de toekomst.

Life skills

Jelle’s eigen favoriet is een van de populairste spellen van de club: Dungeons & Dragons, een zogenoemde role playing game. “Kort gezegd bedenken spelers karakters en gaan ze samen, onder leiding van een game master, op een denkbeeldig avontuur. Zittend de fantasiewereld verkennen dus.” Niet enkel voor het spel, maar ook voor bestuurszaken is hij in de verenigingsruimte te vinden. “In mijn eerste studiejaar had ik bedacht een bestuursfunctie te willen bekleden. Het leek me wel leerzaam om te verbinden en samen met andere bestuurders tot resultaten te komen, maar ik wist alleen nog niet hoe en wat.” Toen hij via een studiegenoot in aanraking kwam met de spellenvereniging en er een voorzitter werd gezocht, was het duidelijk: dit ging hij doen. Het vergaderen met zijn collega’s, input van leden verwerken en soms de minder leuke taak om met kritische noten om te gaan, leverde tot nu toe al de nodige life skills op. “Ik heb wat dat betreft meer sociale vaardigheden ontwikkeld, wat als computernerd best handig is, ook voor de toekomst.”

Vriendschappen

Voor Jelle was het niet alleen de bestuursfunctie die zijn vrije tijd veranderde en nieuwe vaardigheden bracht, maar ook de overstap van veel online gamen naar spelen in gezelschap. Waar je met een potje Kolonisten van Catan wel met een uurtje klaar kan zijn, zorgen de twee meest populaire spellen voor heel wat meer uren speelplezier. “Zowel Dungeons & Dragons en kaartspel Magic the Gathering kunnen uren duren, sommige groepen zijn al meer dan een jaar bezig. Aan die tafels ontstaan vriendschappen; je bent intensief met elkaar bezig.”
Veel van de verenigingsleden zijn naast de spelavonden nog op andere fronten actief. “Er is een ‘game buyer’, die beurzen afgaat en spellen inkoopt. Hij test ze dan zelf uit en de leukste presenteert hij aan het bestuur. We hebben ook leden die zich bezighouden met de Fanaat-open: de spelavond waarop ook niet-leden mogen komen. Daarnaast zijn er aparte commissies voor de grote spellen, de website en activiteiten.” Zelf is Jelle net klaar met de statutenwijziging; een flinke klus, maar wel een interessante en het is goed de boel weer up-to-date te hebben, vindt hij. Nog tot de zomervakantie is hij actief als voorzitter en dan neemt iemand anders het stokje van hem over, want dan is de jaarlijkse bestuurswissel. Voor Jelle blijven dan nog uren voor speelplezier over met mensen die net zo dol zijn op role playing games als hij. Op de spelavonden mogen de fanaten dan wel de fantasiewereld induiken, het verenigingsleven in de Drakenkelder is echt en de ontstane vriendschappen ook.

Foto: Ruud van der Linden

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Meer info over vrijwilligerswerk in Enschede.
> Lees meer over spellenvereniging Fanaat.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen