#100verhalen: Rick – onderduiken in de escape room

1309 keer bekeken 0 reacties

Het land is bezet. Mensen hebben geen andere keuze dan hun vrijheid in te leveren en onder te duiken. In een uur tijd krijgen ze de kans hun vrijheid te heroveren, maar dan moeten ze wel de juiste keuzes maken en moeilijke puzzels oplossen. Rick sluit de deur, succes!

Misschien klinkt dit een beetje vreemd in de oren. Zo ging het in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet. Anno 2021 wel, want in Aalten, op een steenworp afstand van de Duitse grens, ligt het Nationaal Onderduikmuseum. Op twee verdiepingen duiken bezoekers in de wereld van de keuzes van burgers rondom vrijheid en verzet. Wie op een interactieve manier kennis wil maken met de dilemma’s uit die tijd of gewoon gek is op mysteries en puzzels, kan er een escape room boeken.

Voor de vrijheid

Het concept van de escape room kwam zo’n zeven jaar geleden overgewaaid van Azië naar Nederland: in zestig minuten tijd moet een groep mensen door allerlei puzzels en mysteries op te lossen zichzelf bevrijden uit een kamer. Tegenwoordig zijn er ook versies met meerdere ruimtes of zelfs een hele gevangenis waar je uit moet zien te ontsnappen, inclusief tientallen acteurs. De escape room in Aalten ligt op de bovenste verdieping van het onderduikmuseum. Rick opent een deurtje, waarachter de control room zichtbaar wordt. Op een scherm zijn de ruimtes van het spel zichtbaar en met knoppen kan ook het geluid geregeld worden.
Achter een andere deur begint het echte avontuur. “In 2016 hebben twee theatermakers, een decorbouwer en een webdeveloper samengewerkt om een spannend spel te maken voor het museum, om bezoekers op een andere manier het idee van onderduiken te laten ervaren.” ‘Voor de vrijheid’ is het spel gaan heten. Deelnemers betalen aan de deur met hun vrijheid en duiken onder. Ze komen vraagstukken, dilemma’s en puzzels tegen die opgelost moeten worden om het geheel tot een goed einde te brengen. Rick is sinds een aantal jaar coördinator van dit onderdeel van het museum. “Ik was eerst spelbegeleider en toen de coördinatorsrol vrijkwam, heb ik dat op me genomen.”

Een drukbezet man

Veel van het coördineren kan gewoon vanuit huis gebeuren: de spelbegeleiders inplannen, de administratie regelen en de communicatie met de bezoekers. Als er een keer een gat valt in de planning, dan springt Rick bij en kruipt in zijn rol. Momenteel zijn de vrijwilligers van ‘voor de vrijheid’ met zijn zessen. “Als een groep zich heeft aangemeld voor een spel, dan kijk ik wie kan komen. Ik zou best nog meer spelleiders in ons team willen. Het is perfect voor mensen die zich niet op een vast moment willen inzetten bij een organisatie, maar toch iets willen doen in hun omgeving.”
Naast de escape room zet Rick zich ook nog in als scheidsrechter bij de voetbalclub en voor jongeren bij de lokale welzijnsorganisatie. Bedenk dat hij ook nog fulltime als kwaliteitscontroleur bij een chemieproducent werkt en een gezin met drie kinderen heeft en je snapt dat hij een drukbezet man is. “Ik ben wel lekker veel bezig ja, maar alles kan gewoon in goed overleg. Laatst had ik de kinderen meegenomen tussen twee boekingen in. We zijn toen het museum rondgelopen. En als ik een keer niet kan fluiten bij voetbal, dan rooster ik mezelf gewoon niet in.”

Mensen kunnen echt even ervaren hoe het is om onder te duiken.

Trust nobody

Volgens Rick is de escape room een toffe aanvulling op het museum. “Mensen kunnen echt even ervaren hoe het is om onder te duiken. Ze vinden het ook altijd leuk. We hebben locals, vakantiegangers en echte escapefans. Ook als ze het niet redden om op tijd uit de ruimtes te komen, mogen ze het uitspelen en zijn de reacties positief. Ik heb maar één keer iemand gehad die boos was: het was te moeilijk, vond ze.”
Zelf heeft hij intussen al meer dan twintig escape rooms gedaan. “Teams van spelbegeleiders gaan vaak op werkbezoek bij elkaar en spelen elkaars room. Dan kun je namelijk zien hoe het elders gaat. Dat is voor mij een erg leuke extra van deze vrijwilligersjob. Daarnaast ben ik ook fervent ‘Wie is de Mol’ fan en ga ik met een groep andere molloten regelmatig naar een escape room.”
Het populaire televisieprogramma heeft dezelfde sfeer van mysterie als de escapespellen in het land. De ene keer moet je flink nadenken en een andere keer is er volop actie. Je moet bovendien altijd alert zijn. En je weet wat er altijd gefluisterd wordt in Wie is de Mol….“trust nobody.” Heel misschien geldt dat ook wel voor escape room ‘voor de vrijheid’. Want wie kun je nog vertrouwen omringd door de vijand? Mocht een team succesvol tot het eind zijn gekomen, dan wacht achter de deur van het onderduikadres in elk geval… de vrijheid!

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Aalten.
> Lees meer over het Nationaal Onderduikmuseum en Escape Room 'voor de vrijheid'.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen