Zorggroep Sint Maarten heeft het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld behaald!

ProfielfotoAnja Slendebroek 21-12-2022 951 keer bekeken 0 reacties

28 november ontving Zorggroep Sint Maarten de kwaliteitsonderscheiding. Na afgelopen jaren hard te hebben gewerkt om meer samen te werken, te harmoniseren, in gesprek te gaan met vrijwilligers, te kijken waar de 'vrijwilligersreis' verbeterd kon worden... is het keurmerk de kers op de taart.

Zorggroep Sint Maarten is een zorgorganisatie in het Noorden en Oosten van het land. Met ongeveer 1700 vrijwilligers, verdeeld over vijf regio's bij 15 locaties begeleid door negen vrijwilligers coördinatoren. De organisatie heeft een aantal jaren genomen om in een project het vrijwilligersbeleid en -management onder de loep te nemen en te verbeteren. En met groot succes. De organisatie is met recht trots.

Onderstaand het  nieuwsbericht van de organisatie.
 

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft Zorggroep Sint Maarten het keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld toegekend. “Vrijwilligers bij Zorggroep Sint Maarten voelen zich gezien, gehoord en gewaardeerd. Ze voelen zich serieus genomen en ervaren vrijheid. Deze kwaliteitsonderscheiding is honderd procent verdiend”, aldus eindbeoordelaar Henriëtte Neuijen van de NOV in haar eindrapport. Afgelopen maandag werd het keurmerk uitgereikt bij woonzorgcentrum Gravenstate in Denekamp.

Het keurmerk van de NOV laat zien dat een organisatie structureel werkt aan goed vrijwilligersbeleid voor werving, ontwikkeling, veiligheid en werkplezier. Na uitgebreide interviews met vrijwilligers, vrijwilligerscoördinatoren en een analyse van het beleid concludeert de NOV dat vrijwilligers het bij de Zorggroep erg goed voor elkaar hebben. “Je ziet niet vaak zo’n professionele zorgorganisatie die door de hele organisatie heen erkent dat vrijwilligers belangrijk zijn en een echte aanwinst zijn voor bewoners en cliënten en daar ook consequenties in geld en middelen aan verbindt. Echt top”, aldus Neuijen.

Ruimte voor talenten
Ze waardeert in het bijzonder de ruimte die vrijwilligers krijgen om te laten zien waar ze zelf goed in zijn. “Als je talenten zoekt en niet vrijwilligers die precies in een strak omschreven functieprofiel passen, dan gebeurt er iets in je denken en verandert er iets in de organisatie. Er is bij Zorggroep Sint Maarten plek voor iedereen. Verschillende kwaliteiten en motivaties. Jong en oud”, aldus Neuijen die ook bijzonder is te spreken over de rol die vrijwilligerscoördinatoren spelen in de organisatie en in de begeleiding van vrijwilligers. “Hun leergierigheid en betrokkenheid is mooi om te zien.”

Kroon
“Dit is een prachtige kroon op het vele werk dat collega’s en vrijwilligers de afgelopen jaren hebben verzet om een toekomstbestendig vrijwilligersbeleid te ontwikkelen en implementeren”, vertelt Mariël Lammertink, projectleider van het projectteam Vrijwillige Inzet van Zorggroep Sint Maarten. Dit team is sinds 2019 bezig centraal, toekomstbestendig vrijwilligersbeleid te ontwikkelen. “We willen als organisatie beter toegerust zijn op toekomstige ontwikkelingen en vrijwilligers blijven boeien, binden en waarderen. Op deze manier kunnen we samen het verschil blijven maken voor onze cliënten en diens omgeving”, vertelt Lammertink, die aangeeft dat binnen het project steeds goed is gekeken of de gemaakte afspraken goed passen bij zowel de Zorggroep als de vrijwilligers. Ze legt uit dat er de afgelopen periode onder andere een flinke slag is gemaakt in het faciliteren van vrijwilligers in hun kennis en kunde. “We vinden het belangrijk dat vrijwilligers het werk veilig en met plezier kunnen uitvoeren en medewerkers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Zo creëren we met elkaar een prettige en veilige omgeving voor cliënten.”

Stimulans
Lammertink benadrukt dat de blik naar voren blijft gericht. “Dat we nu het Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld in ontvangst mogen nemen is niet alleen een erkenning dat we het binnen Zorggroep Sint Maarten goed geregeld hebben voor onze vrijwilligers maar tevens een stimulans om het beleid rondom vrijwilligers door te blijven ontwikkelen die past bij de maatschappelijke ontwikkelingen.”

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen