Vrijwilligersorganisaties gezocht voor ons onderzoek naar samenwerking met gemeenten

Auke Witkamp 24-02-2023 3701 keer bekeken 0 reacties

Voor ons onderzoek naar vrijwilligerswerkbeleid van gemeenten zijn we op zoek naar vrijwilligersorganisaties die samenwerken met gemeenten.

Vorig jaar inventariseerde Verwonderzoek voor Vereniging NOV het vrijwilligerswerkbeleid van gemeenten (link naar rapport) en schreven we een essay over de waarde van vrijwilligerswerk (link naar essay).

Daaruit kwam naar voren dat de grondmotieven van vrijwilligers(organisaties) soms onder druk kunnen komen te staan in de samenwerking die ze hebben met gemeenten. We waarschuwden gemeenten ervoor te waken het vrijwilligerswerk instrumenteel te maken aan hun beleidsdoelen. En we spoorden vrijwilligersorganisaties aan zich in de samenwerking met gemeenten toch vooral te laten leiden door hun eigen waarden, en daar trots op te zijn.

In deze volgende fase van ons onderzoek willen we graag dieper in die samenwerkingsrelatie duiken en twee vragen beantwoorden:

  1. Hoe komt het dat de grondmotieven van een vrijwilligersorganisatie soms onder druk kunnen komen te staan. Hoe loopt zo’n proces? Wat gaat er dan verloren? Hoe kan dat worden voorkomen?
  2. Hoe loopt een samenwerkingsproces waar volop ruimte is voor grondmotieven van zowel overheid als vrijwilligers?

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar:

  1. vrijwilligersorganisaties die een (sluimerend) gevoel hebben dat hun eigen grondmotieven/waarden onder druk staan door hun samenwerking met de gemeente en naar
  2. vrijwilligersorganisaties die deze uitdaging herkennen, maar in hun samenwerking met de gemeente een goede weg vinden om hun eigen grondwaarden trouw te kunnen blijven.

We willen graag met een aantal van deze organisaties in gesprek over hun samenwerking met de gemeente. In eerste instantie willen we één of meerdere gesprekken voeren met betrokkenen bij de vrijwilligersorganisatie. In overleg spreken we daarna mogelijk ook nog met partners.

Om aan te melden of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Auke Witkamp van Verwonderzoek: 06-45223486 of auke@verwonderzoek.nl. Het is fijn als u bij uw aanmelding de situatie van uw organisatie in enkele zinnen kunt omschrijven.

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen