Stel jezelf, voor je verder leest, eens deze vragen:
- Welk vrijwilligerswerk doe je of heb je gedaan?
- Wat heb je daarvan geleerd?
- Kan je laten zien dat je dat hebt geleerd?
- Wat zou je eraan kunnen hebben in je verdere ontwikkeling als je dit kon laten zien? (Denk aan studie/werk/vrijwilligerswerk/persoonlijke ontwikkeling.)
Waarom en voor wie?
Vrijwillige inzet draait om mensen empoweren en kansen geven in het leven. Meestal denken we dan aan mensen die hulp ontvangen, maar laten we nu eens denken aan vrijwilligers zelf.
In het vrijwilligerswerk doe je (onbewust) veel vaardigheden, kennis en ervaring op. Ofwel: competenties. Dat kan een zetje zijn voor je verdere ontwikkeling. Voor iedereen is dat waardevol, maar in het bijzonder kan het relevant zijn voor:
- mensen die geen/weinig diploma’s hebben;
- mensen die werk zoeken;
- mensen die zich vrijwilliger inzetten vanuit de tegenprestatie;
- mensen die van baan- of sector willen wisselen, maar daar nog geen formele diploma’s voor hebben of
- mensen die nieuw zijn in Nederland en grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
De opbrengst
In alle gevallen geeft zo’n proces zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, maar daarnaast kan het ook heel concreet helpen bij een volgende stap richting opleiding, betaald werk of ander vrijwilligerswerk. Hoe mooi is het dat je op deze manier als vrijwilliger iets geeft, maar er ook zo’n aantoonbare verrijking voor jezelf voor terugkrijgt?!
Wat NOV doet
Er zijn veel materialen beschikbaar die organisaties en vrijwilligers hierbij kunnen gebruiken. NOV onderzoekt momenteel laagdrempelige en bruikbare tools (m.n. Europass, LeverUp en het MDT-certificaat) en zal die hier vervolgens delen. Ook in Europees verband is NOV actief betrokken op dit onderwerp.
Handige downloads
NOV heeft via een internationale samenwerking gewerkt aan het ontwikkelen van vier tools. De eerste drie zijn op basisniveau, voor organisaties die geen valideringbeleid voor hun vrijwilligers hebben, of dit willen verbeteren. De vierde brochure richt zich op organisaties die hun vrijwilligers al validering aanbieden en de overdraagbaarheid van de vaardigheden en competenties van vrijwilligers naar de arbeidsmarkt willen verbeteren.
Hierbij is speciale aandacht voor de voordelen voor groepen in de samenleving die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Wij verwachten dat met deze vier publicaties
• voor vrijwilligersorganisaties gemakkelijker wordt om "validering van vaardigheden en competenties" in hun vrijwilligersbeleid op te nemen ;
• voor vrijwilligers gemakkelijker wordt om zich bewust te worden van de waarde van validering als onderdeel van hun vrijwilligerswerk, om daarvan te profiteren voor hun positie op de arbeidsmarkt en/of in de samenleving, en voor hun persoonlijke ontwikkeling;
• voor vrijwilligerscentrales, of andere ondersteunende structuren, gemakkelijker wordt om vrijwilligersorganisaties aan te moedigen hun vrijwilligers valideringsregelingen aan te bieden.
Tool 1 Ondersteuning bij het invoeren/versterken van het valideren van vrijwilligerswerk
Tool 2 Routekaart validering
Tool 3 Ondersteuning voor vrijwilligers en de vrijwilligersorganisaties
Tool 4 Voorbeelden waarin we laten zien hoe je gemakkelijk verschillende basisvaardigheden kunt ontwikkelen door vrijwilligerswerk te doen en we maken de link naar de basale werknemersvaardigheden
Wat jij kunt doen
- Ga praten met vrijwilligers!
Onderzoek samen wat het vrijwilligerswerk kan betekenen voor hun eigen ontwikkeling. In deze mooie werkmap (pag. 25 t/m 54) vind je allerlei leuke, reflectieve oefeningen die je met vrijwilligers kunt doen om ze na te laten denken over hun eigen ontwikkeling. Als je hiermee bezig gaat ben je voor je vrijwilligers al heel goed bezig!
- Inventariseer de ontwikkelwensen van de vrijwilliger.
- Kijk of Europass een bruikbaar middel voor jouw organisatie en vrijwilligers is. Het legt vaardigheden en competenties vast die iemand opdoet. Vervolgens kan het worden omgezet in een CV of certificaat.
- Sluit je aan bij de werkgroep die hier onder begeleiding van NOV actief mee aan het experimenteren is binnen hun eigen organisatie. Neem daarvoor contact op met Joost van Alkemade.